Ez az oldal a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmaz, melyet a honlap használatával Ön tudomásul vesz.

Back to Top
Haller János Általános Iskolája, Szakközépiskolája és Szakiskolája

Pályaorientációs nap - 4. a

A pályaorientációs nap keretében a 4.a osztály az első órában megismerkedett az iskolánkban oktatott pincér, szakács és cukrász szakmákkal. Beszélgettünk e szakmák szépségeiről, nehézségeiről. Több kisgyerek is úgy gondolja, hogy a későbbiekben nálunk folytatja tanulmányait.

A második és a harmadik órában szendvicseket és gyümölcssalátát készítettünk. Igyekeztünk kizárólag egészséges alapanyagokat felhasználni.

Törekedtünk arra, hogy a szendvicsek esztétikailag is szépek, ínycsiklandozók legyenek. Bagoly, emberke, süni, stb. formájú finomságok készültek, melyet így a gyerekek is szívesebben fogyasztanak, még akkor is, ha egyébként a zöldséget leszednék róla. A negyedik órában került sor az elkészült ételek fogyasztására. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy ízlésesen tálaljuk a szendvicseket, salátákat. Megismerkedtünk egy dekoratív szalvétahajtogatási módszerrel – és az elkészült szalvétákat minden tanuló hazavihette megmutatni, otthon is így dekorálni a családi étkezésnél. Új ismeretekkel gazdagodva, jókedvűen telt a délelőtt.

Pályaorientációs nap 3. b

A 3. b osztályosok a pályaorientációs napon elsőként a karácsonyi terítést sajátíthatták el, majd két féle díszes szalvétahajtogatást. Ezt követően papír tányérokon mutatták be a kedvenc ételeiket zsírkréta technikával.

Végül kókuszgolyókat gyártottunk hozott alapanyagokból, melyekből a nagy sikerre való tekintettel egy kókuszreszelék sem maradt.

Pályaorientációs nap 3. a

November 6-án a pályaorientációs nap keretében a 3.a osztályosok az 1. órában a fogtechnikus feladataival ismerkedtek, és egyben a helyes fogápolásról is sok érdekes információt szerezhettek. A reggeli után elsétáltunk a Bernáth Cukrászműhelybe, ahol iskolánk szakmai profiljába illő cukrászmesterség fogásaiba nyertek betekintést. Először a műhely tulajdonosa mutatott egy cukrászkönyvet, amit egy ma is élő idős mester alkotásait, cukorcsodáit, versenymunkáit mutatta be. Múzeumi kiállítása megtekinthető az Egerben található múzeumban. A gyerekek ámulva és sok kérdést feltéve figyelték a csodás alkotásokat. Ezután a műhelyben édes és sós sütemények készítésében vehettek részt. Láthatták a gépi és kézi munkafolyamatokat, marcipánformázást, természetesen az elkészült süteményekből kóstolót kaptak, ami nagy örömükre szolgált.

Délután a napköziben a hozott gyümölcsökből salátát készítettek. Ügyesen, szorgosan tisztították, aprították a hozzávalókat és keverték össze a saláta összetevőit. Lelkesen fogtak hozzá a gesztenyegolyók készítéséhez is. Kekszet aprítottak, tésztát gyúrtak és formáztak, majd különféle módon díszítették a golyócskákat. Végül nagy örömmel fogyasztották el a gyümölcssalátát és a gesztenyegolyókat.

Pályaorientációs nap 2. b

Pályaorientációs nap alkalmából a 2.b osztály ellátogatott a Kránitz pékségbe.

Nagy szeretettel fogadott minket Feri bácsi és mesélt a pékség történetéről, a pékek munkájáról. Megcsodálhattuk a hatalmas kemencét, szitáló- és dagasztógépeket. A munkafolyamatokba is betekinthettünk és végignéztük a rétessütés fázisait. Meg is kóstolhattuk a sok frissen sült finomságot. Több gyermek már most megígérte, péknek áll, ha nagy lesz!

Az iskolában étlapot készítettünk gyönyörű őszi borítóval és szalvétagyűrűt a hozzá illő szalvétával.

Érdekes és izgalmas nap volt.

4. oldal / 42